Krtkovanie 

Krtkovanie

Havarijná služba Bratislava

 

      Krtkovanie je mechanické čistenie kanalizácie, ktoré prepcháva a odstraňuje usadeniny v kanalizácií prostredníctvom krtkovacieho prístroja alebo špirály. Na špirálu sa pridávajú rôzne násady ako sú napríklad vrták, hrot či retiazka, aby sa uvoľnili a prerazili prekážky a usadeniny spôsobené nánosmi v kanalizácií. Celý proces sa vykonáva točením a vybrovaním. Niekoľko metrová oceľová struna potrubie mechanicky čistí a tým sa nánosy v kanalizačnom potrubí uvoľňujú.
     Krtkovacie zariadenie sa skladá z indukčného motora, kanalizačnej špirály a jednoduchého ovládania. Výhodou tohto zariadenia je, že intenzita krtkovania sa dá ľahko regulovať.
     Frézovanie sa používa na odstránenie závažnejších, odolnejších a tvrdších usadenín, ktoré krtkovanie alebo vysokotlakové čistenie nedokáže odstrániť. Kanalizačné potrubie sa frézuje predovšetkým vtedy, ak z neho chceme odstrániť korene, zatvrdnuté usadeniny, inkrusty alebo zbytky vyliateho betónu.
     Nevýhodou frézovania je silné otriasanie kanalizačným potrubím, čo môže spôsobiť uvoľnenie spojov pri starých kanalizáciách a tým hrozí aj ich mechanické poškodenie. Preto sa frézovanie vykonáva vždy až po dôkladnom zmonitorovaní kanalizácie.
Havarijná služba Bratislava
Nonstop havarijná služba Bratislava
Havarijná služba